Ga naar de inhoud
Buurtbemiddeling

Soms wonen we dicht op elkaar. Dat kan gezellig zijn. Maar het levert ook wel eens irritaties op. Vaak begint dat met een kleinigheid. Vervolgens lukt het niet om er samen uit te komen. Als je dan nergens terecht kan, kan zo'n kleinigheid soms flink uit de hand lopen. De politie erbij halen, vinden de meeste mensen te ver gaan. Buurtbemiddeling kan dan helpen om problemen op te lossen.

Wat is buurtbemiddeling?

Als de bewoners er zelf niet uitkomen en het gaat te ver om politie in te schakelen, kan buurtbemiddeling helpen. Buurtbemiddeling helpt bewoners om problemen of ruzies op te lossen. Dat gebeurt door gesprekken aan te gaan met de betrokkenen. Die gesprekken worden gevoerd door vrijwilligers die hiervoor speciaal opgeleid zijn. Zij komen bemiddelen in huis-, tuin- en keukenconflicten. Ze gaan in gesprek met beide partijen en proberen samen tot een oplossing te komen. Daarmee kan voorkomen worden dat een ruzie te hoog oploopt. De vrijwilligers zijn onafhankelijk en hebben een geheimhoudingsplicht.

Is de ruzie al te hoog opgelopen? Dan is er andere ondersteuning nodig. In dat geval adviseert buurtbemiddeling waar de betrokkenen terecht kunnen voor hulp.

Buurtbemiddeling inschakelen?

  • In Valkenswaard wordt Buurtbemiddeling gecoördineerd vanuit maatschappelijk werk Lumens in de buurt. 
  • Inwoners van de gemeente Bergeijk nemen voor buurtbemiddeling contact op met Cordaad Welzijn.

Uit de Woningbelangstelling van najaar 2024

Heb je last van de buren? Buurtbemiddeling helpt graag!

Harde muziek, parkeren op de stoep, stampende voeten op de trap: je kan om allerlei redenen last hebben van de buren. Dat is vervelend, want spanningen met de buren kunnen je woonplezier flink verpesten. Heb je problemen met je buren? En zoek je hulp om met hen het gesprek aan te gaan? Schakel dan gratis Buurtbemiddeling in. De vrijwilligers van Buurtbemiddeling zijn onpartijdig en opgeleid om buren weer bij elkaar te brengen.

Cordaad Welzijn is verantwoordelijk voor buurtbemiddeling in verschillende Kempengemeenten, waaronder Bergeijk. John Vlassak en Sanne Staals zijn de coördinatoren Buurtbemiddeling van Cordaad. “We zijn er voor mensen die problemen hebben met de buren en niet weten hoe ze die moeten oplossen”, vertelt John. “Ze kunnen zich zelf bij ons aanmelden, maar Woningbelang, gemeente en wijkagenten schakelen ook vaak onze hulp in.”

Hardere maatschappij

Patricia van Asten is coördinator Buurtbemiddeling in Valkenswaard, namens welzijnsorganisatie Lumens. Ze werkt samen met collega-coördinator Björn Roos van Cordaad Welzijn. “De afgelopen jaren is het aantal meldingen van burenruzies in Valkenswaard gestegen”, zegt ze. “Vroeger kwamen we bovendien veel huis-, tuin- en keukenproblemen tegen, terwijl we nu meer grote conflicten zien. De maatschappij is verhard en dat zien we terug bij de buurtbemiddeling. Mensen zijn sneller boos en emoties lopen vaak hoog op. Eerder hulp inschakelen kan helpen om grote ruzies te voorkomen.”

Geluidsoverlast

Veel ruzies van buren gaan over geluidsoverlast, bijvoorbeeld van kinderen, muziek en contactgeluid. Ook verkeerd parkeren in de straat en conflicten over tuinen komen veel voor. Soms liggen er andere irritaties aan de basis, zoals nieuwe buren die nooit kennis zijn komen maken of een opmerking die verkeerd gevallen is. De buurtbemiddelaars in Valkenswaard en Bergeijk werken grotendeels op dezelfde manier om ruzies of overlast op te lossen. “Als mensen bij ons aankloppen, doen we eerst een intake”, vertelt Sanne Staals. “We horen het verhaal aan en beoordelen of onze bemiddelaars het probleem kunnen oplossen.”

Met elkaar in gesprek

Zien de coördinatoren kansen voor een oplossing, dan schakelen ze buurtbemiddelaars in. Deze onpartijdige vrijwilligers zijn goed opgeleid en kennen de nieuwste methodes om mensen weer bij elkaar te brengen. De buurtbemiddelaars gaan in gesprek met beide partijen, om de twee kanten van het verhaal te horen. “Daarna proberen we om de partijen samen aan tafel te krijgen en te zorgen dat ze weer met elkaar gaan praten”, zegt John. “Onze buurtbemiddelaars helpen mensen om zelf tot een oplossing te komen. Als ze begrip voor elkaar krijgen, doet dat al heel veel.” “De oplossingen kunnen soms heel simpel zijn”, vult Sanne aan. “Denk aan het ventilatierooster dichtdraaien als er veel familie op bezoek is. Of overdag wat stiller zijn in de tuin, omdat de buurman nachtdienst heeft en slaapt.” Patricia knikt. “Soms is het voldoende om mensen wat tips te geven over hoe ze zelf het gesprek met buren aan kunnen gaan. De juiste toon en woordkeuze kunnen al veel verschil maken.”

Gelijk of geluk?

Het sterke punt van Buurtbemiddeling is dat de buurtbemiddelaars geen partij kiezen. Björn Roos: “Je moet je afvragen: ga je voor gelijk of ga je voor geluk? Buurtbemiddeling is er niet om je gelijk te halen. Maar ga je voor geluk en een fijne woonomgeving, dan kan Buurtbemiddeling daar zeker aan bijdragen. Uiteindelijk wil iedereen rustig wonen in zijn eigen veilige thuishaven. Buurtbemiddeling is een laagdrempelige manier om problemen met de buren op te lossen. Er komen geen politie of woningcorporaties bij, onze buurtbemiddelaars zijn goed opgeleide vrijwilligers die proberen te helpen.” John: “Onze tip is altijd: zoek eerst zelf contact met de buren en probeer er samen uit te komen. Lukt dat niet, denk dan aan Buurtbemiddeling. Wij komen graag helpen.”


Lumens in Valkenswaard


Cordaad in Bergeijk


Oproep

Wil je buurtbemiddelaar worden? Buurtbemiddeling is op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die opgeleid willen worden tot buurtbemiddelaar in Valkenswaard. Aanmelden kan via Björn Roos, björnroos@cordaadwelzijn.nl of tel. 06-51 86 13 54.