Inblaasstro
Niet met EPS-korrels, maar met natuurlijke materialen willen we in de winter de warmte langer binnenhouden en ’s zomers de hitte langer buitenshuis houden. Isolatie met stro moet daar voortaan voor gaan zorgen. Het klinkt bijna middeleeuws, maar het is toch echt heel erg van deze tijd. En het heeft veel voordelen.
Waarom stro?
Stro is een hele bewuste keuze.
- Het is een natuurlijk materiaal dat in de zomer de hitte buiten de deur houdt en in de winter de warmte binnenhoudt.
- Stro slaat veel CO2 op en wordt niet bewerkt met andere materialen. Het kan dus ook weer duurzaam worden afgebroken als dat nodig is.
- En tot slot is inblaasstro positief beoordeeld op brandveiligheid, want de veiligheid van de huurder staat natuurlijk bovenaan.
Hoe werkt inblaasstro?
Aan de binnenkant van het dak wordt een folie gespannen. In die ruimte die er dan ontstaat, wordt gedroogd en gehakseld stro ingeblazen. Daarna wordt het stro goed achter de folie verdeeld en dan wordt de ruimte luchtdicht afgesloten en afgetimmerd. Klaar!
Hoeveel stro gaat er in een dak?
Voor 1 woning worden wel 65 balen stro gebruikt. Dat is zwaarder dan andere isolatie. Daarom moet de constructie van een dak soms worden verstevigd.
Lokale boeren
Het stro is afkomstig van lokale boeren. We hebben met de boeren de afspraak gemaakt om een vaste hoeveelheid stro af te nemen. Zonder verkoopzekerheid is het voor de boeren minder aantrekkelijk om stro te verbouwen. Door de stikstofwet zien boeren hun oude verdienmodel verdampen. Stro is een prachtig alternatief als nieuwe bron van inkomsten. Een win-winsituatie voor iedereen: het klimaat, de boer, de huurder en voor ons!
Nieuwe techniek
Het is voor ons een nieuwe techniek. De andere 12 woningcorporaties doen het nu ook. We delen alle opgedane kennis met elkaar. Dan kunnen we straks hopelijk hele straten isoleren met stro!