Ga naar de inhoud
Groen-geel-blauwe daken

Een groene wereld vol leven op het dak. Een dak vol groene planten, met zonnepanelen, ruimte voor vogels en insecten en opvang van regenwater: een groen-geel-blauw dak is klimaatvriendelijk en ziet er ook nog eens prachtig uit.

Waarom groen-geel-blauwe daken?

  • ze houden de koude beter buiten
  • ze zijn in de zomer 4 tot 6 graden koeler
  • ze bieden bescherming tegen de weerselementen
  • ze werken als waterbuffer
  • ze huisvesten insecten en vogels
  • en ze wekken groene energie op door zonnepanelen

Kan groen, geel en blauw alleen op een plat dak?

Nee, groen-geel-blauwe daken kunnen ook op een schuin dak. 

  • Plat dak: het dak van de Rapelenberg hebben we volledig vernieuwd en groen, geel en blauw gemaakt.
  • Schuin dak: 3 daken aan de Mgr. Poelsstraat en 15 slimme daken aan de Kerstroosstraat in 't Gegraaf. Deze daken noemen we ROEF-daken, naar het bedrijf dat ze maakt.

Wat zijn onze plannen?

Wij willen onze woningen zo duurzaam mogelijk maken, zodat ze beter zijn voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Onderdeel daarvan is het aanleggen van groene daken. In 2025 moeten 5 wooncomplexen zijn voorzien van slimme groene daken.

Wat betekenen de kleuren?

Groen

Het groene deel zijn sedumplanten en kruidsoorten. Die trekken insecten en bijen aan en dat is goed voor de biodiversiteit in de wijk. In de zijgevel en in de dakranden van schuine daken is ruimte voor nest- en kraamkasten, zodat vogels en vleermuizen hier rustig kunnen broeden. Ook word er een insectenhotel op het dak geplaatst. 

Geel

Het gele deel van het dak zijn zonnepanelen, die duurzame zonne-energie opwekken.

Blauw

Het blauwe deel is een slim waterbufferingssysteem met een regenton. Het opgevangen regenwater wordt slim gebruikt. Het waterbufferingssysteem heeft AI, Artificial Intelligence. Aan de hand van data over het weer, weet het systeem dat er regen aankomt. De regenton maakt zichzelf ruim voor die tijd leeg, door het groen op het dak te besproeien. In de regenton kan vervolgens weer vers water opgeslagen worden. In het dak zitten ook sensoren, die meten wanneer de planten water nodig hebben. Vervolgens gaan automatisch de sproeiers in het dak aan, die gericht de planten besproeien. Ook in droge periodes blijft het dak zo mooi groen. In de toekomst kan het opgeslagen water gebruikt worden om het toilet door te spoelen of de tuin te sproeien.

Onderhoud

Een groen-geel-blauw dak heeft 2 keer per jaar onderhoud nodig en dat doet Woningbelang. Bewoners hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Een groen-geel-blauw dak gaat bovendien langer mee dan een gewoon pannendak en is gemaakt van duurzame materialen!