Wat doen wij? EBM
Wij bezitten ca. 4400 woningen in Valkenswaard en Bergeijk en wij blijven bouwen. Als wij verduurzamen, dan kunnen we meters maken. Dat doen we graag. En dat doen we goed! En voor het aanbrengen van Energie Besparende Maatregelen (EBM) brengen wij geen kosten in rekening.
Elke nieuwbouwwoning is duurzaam
Onze nieuwbouwwoningen worden standaard geïsoleerd en krijgen vaak zonnepanelen en een warmtepomp.
Staat een woning leeg?
Als een huurder vertrekt, nemen wij de vrijgekomen woning vaak onder handen. Ze wordt dan verduurzaamd. Indien mogelijk, isoleren we de vloer, de gevels en het dak. En we plaatsen vaak een warmtepomp of HR-ketel en zonnepanelen. Dat verklaart ook meteen waarom sommige woningen een tijdje leegstaan.
Betaal ik echt niet voor de EBM?
Nee. Wij vragen niets voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen (EBM). Na de energiebesparende werkzaamheden brengen wij dus niet meteen extra huur of andere kosten in rekening.
Kan de huurprijs toch veranderen?
Ja, je huur kan bij de jaarlijkse huurverhoging wél veranderen. De huurprijs wordt in Nederland namelijk bepaald door een puntensysteem. Het energielabel bepaalt onder andere het aantal punten.
hoe beter het energielabel
hoe energiezuiniger de woning
hoe meer punten
Je woning kan na de werkzaamheden nog in dezelfde streefhuurcategorie blijven. Dan verandert er dus niets in je huur. Maar als je woning in een hogere streefhuurcategorie valt, dan kan de huur iets hoger worden bij de jaarlijkse huurverhoging.
Bedenk wel dat je woning beter is geïsoleerd. Hiervan heb je meteen profijt, omdat je stookkosten dalen en je meteen comfortabeler woont! Onder de streep kom je dus wel goedkoper uit.
Veelgestelde vragen over EBM
EBM staat voor 'EnergieBesparende Maatregelen'
Energiebesparende maatregelen zijn:
- isolatie in het dak
- isolatie in de muren
- isolatie in de vloer
- enkel glas of oud isolatieglas vervangen voor HR++ glas. In dit glas zitten ventilatieroosters.
- Deze maatregelen nemen wij om een beter energielabel te krijgen voor de woning.
- Als de woning is aangepast, gaan de energielasten omlaag.
- Ook is het gevoel van comfort hoger.
- Natuurlijk vinden we het milieu ook erg belangrijk. We moeten er samen voor zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst nog op een goede manier kunnen leven.
Alle woningen hebben een energielabel.
Woningbelang heeft in haar Koersplan opgenomen dat we de E-F-G woningen versneld aanpakken in de periode 2023-2025. Dit vooruitlopend op de verplichting die in 2028 gaat gelden.
Een huurder mag altijd een verzoek indienen voor EBM. We bekijken per woning wat de mogelijkheden zijn.
Iedereen kan EBM aanvragen, maar alleen woningen met minimaal een B-label of lager krijgen EBM. De opzichter bepaald of er EBM uitgevoerd gaat worden.
- Dit kan je via MijnWoningbelang aanvragen. Als huurder kan je inloggen met je e-mailadres en je wachtwoord. In de huurdersomgeving kan je EBM online aanvragen.
- Of bel ons op (040) 208 38 38
- Of stuur een e-mail naar info@woningbelang.nl
Onze opzichter komt dan langs om te kijken of de woning in aanmerking komt voor EBM. De opzichter bepaalt of het mogelijk is en zo ja, welke maatregelen we kunnen uitvoeren in de woning.
Dit doen we meestal als we woningen verbouwen/renoveren
We kijken dan meteen of we energiebesparende maatregelen kunnen of moeten nemen. Bijvoorbeeld:
- We isoleren het dak als we het dak moeten vervangen.
- We plaatsen dubbel glas als we de woningen schilderen.
- We isoleren de muren als we het voegwerk van de gevel moeten vervangen.
Ook doen we dit als de huur van een woning is opgezegd
Omdat de woning dan leeg staat, is het voor ons makkelijker om de maatregelen uit te voeren. De (nieuwe) huurder heeft geen overlast van de renovatie.
Voeren we planmatig onderhoud uit in het complex?
Dan kan je er soms voor kiezen om EBM te laten uitvoeren. Dit zijn extra maatregelen naast het onderhoud dat we al uitvoeren.
Wat kost het?
Je betaalt niets voor EBM. De kosten nemen wij voor onze rekening.
Krijg ik een huurverhoging?
Nee, je krijgt voor EBM geen directe huurverhoging. Maar het kan wel gevolgen hebben voor de jaarlijkse huurverhoging. Dat komt omdat de woning door de EBM vaak een beter energielabel krijgt. Daardoor kan je in een andere categorie komen. Maar, bedenk dat je door de EBM wel lagere energielasten krijgt.
Betaal je nu al (meer dan) de streefhuur?
Dan krijg je geen extra huurverhoging.
Nee, de huur gaat niet direct omhoog
Door de EBM kan het wel zo zijn dat de woning een beter energielabel krijgt. De woning krijgt dan meer punten. Het aantal punten van de woning bepaalt hoeveel huur wij maximaal voor de woning mogen vragen.
Wij vragen een gedeelte van deze maximale huurprijs
Dat noemen we de streefhuur. Onze streefhuur is nu gemiddeld 63% van het bedrag wat we maximaal vragen. Een medewerker van Woningbelang kan uitleg geven over wat de streefhuur van de woning is.
Als een cv-ketel aan vervanging toe is, plaatsen we een hr-ketel en komt er een hybride warmtepomp bij. Maar: dit is niet altijd mogelijk. Bij sommige bij appartementen bijvoorbeeld, of als het technisch niet mogelijk is.
Folders
Bedenk dat je eigen gedrag doorslaggevend is voor je energierekening! Als je de verwarming de hele dag op 25 graden zet, dan worden je energielasten ondanks alle EBM niet lager.