Gierzwaluwen, vleermuizen & huismussen
Bij al het onderhoud aan onze huurhuizen houden wij er rekening mee dat we de natuur zo min mogelijk verstoren. Het ophangen van vogel- en vleermuiskastjes is daar een mooi voorbeeld van. Hiermee geven we huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen een mooi plekje.
Veilige plek
Voor we gaan verbouwen, zorgen we ervoor dat de vogels en vleermuizen die in de spouwmuur wonen, kunnen verhuizen. Want als wij gaan bouwen, is het dier niet veilig. Zo’n andere plek kan bijvoorbeeld één van onze kastjes zijn. We zorgen dat vleermuizen een ander plekje zoeken door plastic kapjes in openingen in de muur te zetten. Door deze kapjes kunnen vleermuizen nog wel naar buiten, maar niet meer naar binnen vliegen. Doordat de kapjes glad zijn, kunnen vleermuizen er ook niet aan gaan hangen. Om te voorkomen dat vogels onder de dakpannen komen, brengen we daar grote borstels aan. Vogels zoeken dan een andere plek.
Meer dan moet
Al deze maatregelen zijn verplicht bij onderhoud aan een gebouw. Maar we doen meer dan wat we moeten doen. We willen de gierzwaluw graag terug krijgen in het gebied en daarom plaatsen we lokkastjes. Die lokt de zwaluwen met geluiden. En dan plaatsen we kastjes waar ze kunnen nestelen. Zo zorgen we ervoor dat de gierzwaluwen zoveel mogelijk nestplaatsen hebben als ze in mei terugkomen in Nederland. Omdat we weten dat we met ons werk de natuur verstoren, willen we dus ook iets terugdoen.
We informeren de omgeving
Om omwonenden te informeren over de vogels en vleermuizen in het gebied, plaatsen we borden met uitleg in de wijken. De bewoners krijgen van ons ook een flyer waarin precies staat waarom we de kastjes plaatsen. Zo creëren we bij iedereen meer begrip. De flyer vind je in de rechterkolom.
Wanneer kunnen wij dan isoleren?
We mogen alleen isoleren buiten de winsterslaap (van begin maart tot begin april) en buiten het kraamseizoen (van begin augustus tot begin november).
Veelgestelde vragen
Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie kunnen nestplaatsen voor bedreigde diersoorten verdwijnen. Voor we gaan verbouwen, zorgen we ervoor dat de vogels en vleermuizen die in de spouwmuur wonen, kunnen verhuizen. Want als wij gaan bouwen, is het dier niet veilig. Daarom is het verplicht om van tevoren in kaart te brengen waar zich nestplaatsen bevinden.
We zorgen dat vleermuizen tijdelijk een ander plekje zoeken door plastic kapjes in openingen in de muur te zetten. Door deze kapjes kunnen vleermuizen nog wel naar buiten, maar niet meer naar binnen vliegen. Doordat de kapjes glad zijn, kunnen vleermuizen er ook niet aan gaan hangen. Om te voorkomen dat vogels onder de dakpannen komen, brengen we daar grote borstels aan. Vogels zoeken dan een andere plek.
En als we klaar zijn met verbouwen, kunnen de vogels en vleermuizen terug naar de nestplaatsen die we in de spouw en onder het dak aangebracht hebben. We plaatsen hetzelfde aantal nestplaatsen als vóór het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Daartoe zijn wij wettelijk verplicht. We plaatsen nestkastjes op diverse plaatsen. Dit hoeft overigens niet op elke woning. Het kan zijn dat er bij jouw woning geen nestkastjes geplaatst gaat worden.
Unitura en Fauna Protect voeren de werkzaamheden uit. Zij plaatsen de nestkasten. Zij hebben toegang nodig tot de voorgevel en - waar dat van toepassing is - de zijgevel. De werkmannen komen niet ín de woning. Je hoeft voor deze werkzaamheden ook niet thuis te blijven. De medewerkers kunnen zich legitimeren.
Als de nestkasten zijn geplaatst, wordt hier geen periodiek onderhoud op uitgevoerd. Een nestkast is in feite een vervanger voor een al aanwezige nestplaats die door isolatie wordt afgesloten. Hetzelfde geldt voor een gewoon vogelnest, ook deze ruimen we niet op.
Folders
Wist je dat de gierzwaluw...
- op een dag tot wel 20.000 vliegende insecten opeet?
- het grootste gedeelte van zijn leven in de lucht zit en enkel tijdens de broedtijd
(18-22 dagen) op haar nest zit.
Wist je dat de vleermuis...
- vaak in de spouw of onder de dakpannen woont en je dat helemaal niet doorhebt?
- tot wel 3000 muggen
per nacht kan vangen?
Wist je dat de huismus...
- vaak onder je dakpannen en goten woont?
- het liefst laag bij de grond vliegt en meestal alleen van het nest naar een nabijgelegen boom of struik vliegt?