Ga naar de inhoud
Tegelwippen

Een tuin met veel tegels en weinig groen wordt in de zomer erg warm. Bovendien kan regenwater moeilijk wegstromen en leven er weinig insecten in de tuin. Dat is niet goed voor de biodiversiteit. Probeer daarom zoveel mogelijk groen in je tuin te brengen.

Tegel eruit, plantje erin

Tegelwippen, een grappige naam voor het verruilen van tegels voor planten, bomen of gras in je tuin. Kijk om je heen. Voor het gemak betegelen steeds meer mensen hun hele tuin. En als er al gras ligt, dan is dat steeds vaker kunstgras. Ook al zo gemakkelijk Maar met een beetje échte natuur in elke tuin helpen we de biodiversiteit. Weer zo'n woord dat we vaak horen: biodiversiteit. Maar wat betekent het nou echt?

Biodiversiteit

Al het leven om ons heen – dier, plant, bacterie en schimmel – leeft met elkaar en is met al het andere leven verbonden in een systeem. Dat systeem noemen we ecosysteem. Zo eet de kikker de libel en eet de buizerd op zijn beurt weer de kikker. De eik geeft diezelfde buizerd een plek om te nestelen. Bacteriën en wormen breken gevallen bladeren van de eik af en maken het weer beschikbaar voor een nieuwe cyclus aan leven. Al deze verscheidenheid aan leven noemen we de biodiversiteit. Haal één schakel eruit (bijvoorbeeld de bijen) en het hele systeem wankelt en verandert.

Waarom tegels eruit en plantjes erin?

  • Omdat we de biodiversiteit een handje moeten helpen. Bijen en vlinders in Nederland hebben het zwaar. Je ziet ze steeds minder vaak. Met een beetje écht groen in elke tuin helpen we hen heel erg vooruit.
  • Omdat regenwater via tegels veel moeilijker wegloopt dan via aarde. Met hoosbuien kan het riool de enorme hoeveelheden water niet meer aan en straten en kelders lopen onder. Met minder tegels in de tuin ontlasten we het riool.
  • Omdat tegels de hitte in de zomer langer vasthouden en je met groen je tuin veel koeler houdt.
  • Omdat je met planten en bloemen om je heen een beter humeur krijgt en je schonere lucht inademt.

En wees eerlijk: ziet een bloeiende groene tuin er niet veel leuker uit dat een kale betegelde tuin?

Hoe tegelwip ik / wip ik tegels?

Met een schep of spade. De eerste tegel is het moeilijkste, maar de volgende tegels wip je er echt zo uit. Zaai gras of plant een boom, maak plantenperken, of zet potten met planten in je tuin.

Je hoeft natuurlijk niet je terras op te geven of je hele tuin te "onttegelen", maar elke tegel eruit is er eentje.

En wat doe ik met al de tegels?

  • Stapel de stenen op tot een insectenmuur, een tafel, een moestuinbak, of maak er een mooie plantenbak van.
  • Of geef ze weg. Voor (bijna) alles is er een nieuwe eigenaar te vinden. Er is meestal wel een groenproject, moestuin of volkstuin in de buurt die de tegels graag gebruikt om paden of bakken van te bouwen.

Op internet kan je heel veel informatie vinden over tegelwippen. En er is zelfs een NK Tegelwippen!

 


Wat kan jij doen?


Duurzaamheids-initiatieven


Wist je dat je minimaal 1/3 van je tuin vrij moet laten van tegels of andere verharding?