Muizen
Muizenkeutels gevonden? Trippelende pootjes op het plafond? Waarschijnlijk heb je bingo: muizen in huis! Van deze plaagdieren wil je zo snel mogelijk af. Want zie je er 1? Dan zit er waarschijnlijk al een heel gezin. Of familie. Hier lees je hoe je de muizen effectief kan bestrijden of verjagen.
Muizen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid
Muizen zijn onhygiënisch en vormen een gezondheidsrisico. Hun uitwerpselen, urine en speeksel brengen ziektes mee zoals de ziekte van Weil, Salmonella en zelfs het Hantavirus.
Een besmetting vindt gemakkelijk plaats door direct contact met de uitwerpselen of zelfs via de lucht. Wees dus erg voorzichtig met het opruimen van dode muizen of ratten en zorg ervoor dat ze in geen geval in de keuken en bij jouw voedsel kunnen komen.
Muizen vermenigvuldigen zich razendsnel tot een muizenplaag in huis
Als je niet meteen begint met het bestrijden van muizen, dan loop je een groot risico op een muizenplaag. Muizen vermenigvuldigen zich in hoog tempo. Een jong muisje is na 2 maanden al geslachtsrijp en heeft gemiddeld 6 tot 10 worpen met 5 á 6 jongen. Je begrijpt dat je binnen no time onderdak geeft aan een hele grote muizenfamilie.
Muizen zitten graag op zolder, in de spouw of boven het plafond
Verstoren de muizen je nachtrust door tussen het plafond heen en weer te trippelen? Of schiet er een dapper muisje vlak voor je voeten de woonkamer door? Muizen zitten overal in je woning. De spouw gebruiken ze als snelweg om de hele woning te verkennen. Meer dan een piepklein gaatje hebben ze niet nodig om binnen te komen. Ze bouwen hun nest het liefst op een warme plek, op korte afstand van hun voedselbron. Wees dus niet verbaasd wanneer je achter de koelkast een muizennest vindt. Ook de schuur is een favoriete plek van de muis. Hier sla je vaak spullen op die je een tijdje niet nodig hebt. Muizen verblijven graag in tuinkussens en dozen met oude kranten of kleden.
Muizen bestrijden of verjagen, hoe doe je dat?
Muizen kan je op verschillende manieren bestrijden. Je kan ze doden, of levend vangen en buiten de deur zetten. Ook kan je ze uit je woning verjagen met verschillende middelen.
Wij beperken ons hier tot humane muisbestrijding. Dus geen gruwelijke lijmplanken en gif, waaraan ook honden, katten, egels en andere dieren dood kunnen gaan. Je kan de muizen:
- vangen met diervriendelijke vallen
- verjagen met ultrasone geluiden
- verdrijven met een geur
- doden met een klem
- doden met een elektrische val
De beste tips voor het bestrijden van muizen
Met deze tips stop je de muizenplaag in je woning en maak je op effectieve wijze korte metten met de muizen.
- Stop alle gaten en kieren dicht met anti-muiskit. Ga heel secuur om je woning heen. Waar kunnen de muizen overal naar binnen komen? Stop deze gaatjes allemaal dicht. Gebruik hiervoor speciale kit tegen muizen.
- Sluit je ventilatieopeningen af met muisweringsgaas: muizen blijven zo buiten, maar je behoudt de ventilatie. De ventilatieopening is namelijk dé manier voor een muis om via de spouw je woning in te komen.
- Berg voedsel op in afsluitbare bakken. Zorg ook dat al het voer van de huisdieren in goed afgesloten bakken zit.
- Zet muizenklemmen neer op die plaatsen waar je muizenoverlast hebt. Let op dat er geen kinderen of huisdieren bij kunnen komen! Een snelle en dodelijke muizenval is de elektrische muizenval. Deze val werkt op batterijen en geeft de muis een elektrische schok nadat hij naar binnen is gelokt. Je ruimt de muis vervolgens op hygiënische wijze op zonder het beestje aan te raken.
Tip
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere chemische geuren. Ze mijden de plekken waar ze iets vies ruiken. Maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.