Ga naar de inhoud
Steenmarters

Loopt er een steenmarter in je buurt? Dan mag je die niet bestrijden. Nadat ze eeuwenlang werden gedood omwille van hun mooie vacht, zijn steenmarters nu beschermd. Hoe vervelend ze ook kunnen zijn voor je kippen, konijnen of automotor. Lees hier wat je wel kan doen.

Wat is een steenmarter?

De steenmarter is een klein dier dat lijkt op een kat, maar kortere poten heeft. Hij is 37 tot 52 centimeter lang en weegt tussen de 900 en 2100 gram. Zijn vacht is grijsbruin tot asgrijs en hij heeft een witte vlek op zijn borst. Steenmarters leven alleen en beschermen hun eigen gebied. Binnen dat gebied hebben ze vaak veel verschillende schuilplaatsen. Als ze één schuilplaats kwijtraken, is dat meestal geen probleem. Zolang er maar genoeg andere plekken overblijven waar ze kunnen wonen.

De steenmarter is een beschermd dier

Volgens de 'Wet Natuurbescherming' (artikel 3.10) is de steenmarter een beschermd dier, maar hij is 'niet bedreigd’ IUCN. Ook op de Nederlandse rode lijst staat hij als ‘nu niet bedreigd’.

Waarom vinden wij de steenmarter zo vervelend?

De steenmarter wordt gezien als een plaagdier. Hij veroorzaakt schade, geluids- en geurhinder in woningen, tuinen en auto’s. 

  • De steenmarter maakt graag zijn nest in rustige, gesloten ruimtes in gebouwen zoals kruipkelders, spouwmuren of openingen tussen muren, vloeren of zolderruimtes. Vandaar ook de naam steenmarter.
  • In die ruimtes plast en poept hij ook. En hij bewaart er dode prooien. En dat gaat heel erg stinken.
  • De steenmarter knaagt graag aan de elektriciteit- en bougiekabels onder de motorkap. Ook vinden ze de (koel)waterslangen en de isolatie van de motorkap interessant.

Hoe kan ik weten of ik een steenmarter heb?

Onder de motorkap van je auto

  • Geur: steenmarters bakenen hun territorium af door middel van urine- en kliergeursporen. Zet de blazers van je auto aan. Als er een steenmarter hebt (gehad), dan ruik je dat.
  • Haren: tijdens de wisseling van zomer- naar wintervacht vind je vaak losse haartjes.
  • Kapotgebeten isolatie: steenmarters vreten ook graag isolatiemateriaal aan.
  • Voetsporen: soms kan je hun voetsporen vinden op het motorblok, omdat dat altijd een beetje vettig is.
  • Dode dieren: ook laat de steenmarter soms zijn prooi (zoals vissen of muizen) achter in de auto.

In je huis

  • Nachtlawaai
  • Geurhinder: van uitwerpselen en prooiresten
  • Beschadiging: aan dakisolatie en elektrische kabels. Steenmarters op zolder of in huis kunnen ook een vlooienplaag of bromvliegplaag veroorzaken.

In de tuin

  • Uitwerpselen: deze zijn ca. 5-10 cm lang en 1,5 cm dik en hebben resten van haren, veren, botten en pitten.

Wat kan ik doen als ik een steenmarter heb?

De steenmarter is een beschermde diersoort en dus mag je zelf niets doen. Bovendien heeft het ook geen enkele zin om steenmarters te vangen of te doden. Want door de geursporen die ze achterlaten, zal er snel een vervanger de weg vinden naar jouw huis of wagen. 

Heb je een steenmarter? Neem dan contact op met Woningbelang. Woningbelang schakelt een ecoloog in. Hij zorgt voor een alternatieve verblijfplaats voor de steenmarter buiten de woning. En hij maakt de woning ongeschikt voor steenmarters. Met stevig gaas maakt hij alle gaten dicht die groter zijn dan 5 á 6 cm.


Meld steenmarter altijd bij


Weetje

De steenmarter is een nuttig dier. Hij eet ongeveer alles wat hij op zijn weg tegenkomt. Als een steenmarter dan toch mag kiezen, dan eet hij het liefste vlees: ratten, muizen, jonge konijnen, vogels (en hun eieren), regenwormen en wespen. Maar hij eet ook fruit. Kippen zijn eerder een uitzondering, maar het kan gebeuren. In veel gevallen is de steenmarter op zoek naar eieren in een kippenhok. Hij laat kippen meestal met rust, tenzij die in paniek raken en een jachtreactie uitlokken bij de steenmarter.


Ongedierte