Ga naar de inhoud
Asbest in je woning

Als er asbest in je woning aanwezig is, is het belangrijk dat je daar rekening mee houdt als je gaat klussen! Asbestvezels kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid als deze vrijkomen. Als in je woning mogelijk asbest is verwerkt, hebben wij je hierover geïnformeerd.

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat bestaat uit kleine vezels. Het werd vooral tussen 1940 en 1993 gebruikt als bouwmateriaal. Het materiaal was populair vanwege de hittebestendigheid, sterkte en isolerende eigenschappen. Bovendien was asbestmateriaal goedkoop, waardoor veel huizenbouwers ervoor kozen om asbest in woningen te verwerken. Asbest bestaat uit hele kleine vezels, die schadelijk kunnen zijn als ze vrijkomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je je woning gaat verbouwen. Of als je gaat klussen. Sinds 1993 is het gebruik, de verkoop en het bewerken van asbest verboden. Maar als je woning vóór 1993 is gebouwd, kan er nog asbest in uw woning zitten.

Waarin zit asbest?

Soms is asbest duidelijk herkenbaar, maar niet altijd. Meestal werd asbest namelijk toegevoegd aan een materiaal. Dan spreekt men ook wel van ‘asbesthoudend materiaal’. Asbestvezels zijn bijvoorbeeld toegevoegd aan cement. Dit noemt men ook wel hechtgebonden asbest. Hechtgebonden betekent dat de asbestvezels stevig vastzitten in het materiaal en niet snel vrijkomen. Er bestaat ook niet-hechtgebonden asbest. Dan zijn de asbestvezels niet of nauwelijks vastgezet in het materiaal. De vezels raken dan makkelijk los als het materiaal beschadigt.

  • Hechtgebonden asbest:  cement, golfplaten, riolering, ventilatiekanalen, vensterbanken, dakbeschot
  • Niet-hechtgebonden asbest: asbestkoord, vinylzeil, leidingisolatie

Beide vormen van asbest zijn gevaarlijk als de vezels loskomen.

  • De GGD kan je meer informatie geven over de gezondheidsrisico's.
  • Op de website van de Rijksoverheid vind je veel informatie over asbest.

Wat doet Woningbelang?

Onbeschadigd asbest in de constructie (riolering) van je woning wordt niet verwijderd

Bij normaal gebruik van de woning is er geen risico dat er asbestvezels vrijkomen. Als asbesthoudende onderdelen bereikbaar worden door bijvoorbeeld renovatie, dan verwijdert Woningbelang deze onderdelen.

Bij bergingen kunnen golfplaten asbesthoudend zijn

Woningbelang heeft veel van deze daken al vervangen. Daarmee gaan we stap voor stap door. Ieder jaar doen we een deel van ons bezit. Is een asbestdak van een bewoner en wil je het asbestdak verwijderen? Neem dan eerst contact op met Woningbelang, want wij kunnen je daarover informeren. Ga je zelf asbest verwijderen? Dan moet je dat melden bij de gemeente. Lees meer over het vervangen van asbestdaken.

Is asbest gevaarlijk?

Het is belangrijk dat je asbest in je woning niet beschadigt. De gevaarlijke asbestvezels komen alleen vrij als het materiaal wordt beschadigd, bewerkt of gebroken. Wanneer asbest onbeschadigd is en in hechtgebonden staat is verwerkt, komen er geen vezels vrij en loop je geen risico. Je mag asbest niet verwijderen, wegbreken, doorboren, doorzagen, etc. Als je dat doet, komen er vezels vrij die ingeademd kunnen worden. Dit kan je gezondheid in gevaar brengen. En je overtreedt de wet.

Heb je vezels van asbest ingeademd?

Bijvoorbeeld bij een klus in je woning of bij een asbestbrand? Dat is geen reden voor paniek. De kans dat je hier ziek van wordt is heel erg klein. De kans dat je kanker van asbest krijgt, wordt pas groter als je veel en vaak (maanden tot jaren) asbest inademt.

Hoe herken je asbest?

Bekijk ook dit informatieve filmpje over asbest.

Veelgestelde vragen

Asbest is tot 1994 veel gebruikt als bouwmateriaal

Asbest bestaat uit hele kleine vezels, die schadelijk kunnen zijn als ze vrijkomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je je woning gaat verbouwen. Of als je gaat klussen in huis.

Sinds 1993 is het gebruik, de verkoop en het bewerken van asbest verboden

Maar als de woning vóór 1994 is gebouwd, kan er dus nog asbest in de woning zitten.

Als er asbest in de woning aanwezig is, is het belangrijk dat je daar rekening mee houdt als je gaat klussen in huis. Asbestvezels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van jou en anderen als deze vrijkomen. Als er in de woning mogelijk asbest is verwerkt, hebben wij je hierover geïnformeerd.

Het is belangrijk dat je asbesthoudende onderdelen in je woning niet beschadigt. Asbestvezels komen namelijk vrij als het materiaal wordt beschadigd, bewerkt (zagen, schuren etc.) of gebroken. Daarom mag je asbesthoudende onderdelen niet verwijderen, wegbreken, doorboren, doorzagen, etc. Als je dat doet, komen er vezels vrij die ingeademd kunnen worden. Dit brengt je gezondheid en dat van anderen in gevaar en je overtreedt hiermee de wet.

Hechtgebonden asbest

Wanneer asbest onbeschadigd is en in hechtgebonden staat is verwerkt, komen er geen vezels vrij en loop je geen risico.

Asbest kan gevaarlijk zijn als de vezels vrijkomen

De GGD kan je meer informatie geven over de gezondheidsrisico's.

Onbeschadigd asbest in de constructie (riolering) van je woning wordt niet verwijderd

Bij normaal gebruik van de woning is er geen risico dat er asbestvezels vrijkomen. Als asbesthoudende onderdelen bereikbaar worden door bijvoorbeeld renovatie, dan verwijdert Woningbelang deze onderdelen.

Bij bergingen kan het zijn dat de golfplaten asbesthoudend zijn

Woningbelang heeft veel van deze daken al vervangen. Daarmee gaan we stap voor stap door. Ieder jaar doen we een deel van ons bezit.

Is een asbestdak door een huurder aangebracht?
  • En voor 1994 aangebracht? Dan verwijdert Woningbelang op verzoek van de bewoner het asbesthoudende dak.
  • Is het na 1993 aangebracht? Neem dan altijd contact op met Woningbelang. Woningbelang kan het asbest verwijderen, maar de huurder betaalt dan wel de kosten.
Ga je toch zelf asbest verwijderen?

Dan moet je dat melden bij de gemeente. Lees meer over het vervangen van asbestdaken.

Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind

Dan is er een kans dat er asbestvezels vrijkomen. En die kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Eerst had de overheid een verbod op asbestdaken vanaf 2024

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de gezondheidsrisico’s voor bewoners en omwonenden van een asbestdak verwaarloosbaar zijn. Daarom is er nu geen verbod meer vanaf 2024. Maar Woningbelang is al jaren bezig om alle golfplaten daken die van ons zijn stap voor stap te vervangen. Daar gaan we gewoon mee door. Elk jaar pakken we een deel van ons bezit aan.

Neem eerst contact op met Woningbelang. Wij vertellen je onder welke voorwaarden wij je dak kunnen verwijderen. Kijk voor meer informatie op onze website bij vervangen van asbestdaken.

Bel dan gerust met onze afdeling Vastgoedbeheer via (040) 208 38 38, of stuur een e-mail naar info@woningbelang.nl.

Informatie
  • Op de website van de Rijksoverheid vind je veel informatie over asbest.
  • De GGD kan je meer informatie geven over de gezondheidsrisico's.

 


Vragen over asbest?

Bel dan gerust met onze afdeling Vastgoedbeheer via (040) 208 38 38. 


Asbest in  je dak?


Reparaties