Ga naar de inhoud
Asbestdaken vervangen

Tot 1994 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal, bijvoorbeeld in golfplaten. Die komen nog veel voor, ook bij onze huurders. Stap voor stap vervangen we golfplaten daken bij onze huurders.

Wij vervangen enkel onze zelfgeplaatste asbestdaken

Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Dan is er een kans dat er asbestvezels vrijkomen. En die kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Eerst had de overheid een verbod op asbestdaken vanaf 2024. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de gezondheidsrisico’s voor bewoners en omwonenden van een asbestdak verwaarloosbaar zijn. Daarom is er nu geen verbod meer vanaf 2024. Maar Woningbelang is al jaren bezig om alle golfplaten daken die we zelf gezet hebben stap voor stap te vervangen. Daar gaan we gewoon mee door. Elk jaar pakken we een deel van ons bezit aan.

Heb je zelf een asbestdak gezet?

En wil je dat verwijderen? Soms mag je een asbestdak zelf verwijderen. Maar daarvoor gelden strenge regels. Neem eerst contact op met Woningbelang en informeer bij de gemeente onder welke voorwaarden dit mag. In de meeste gevallen moet een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf het asbestdak verwijderen.

Waar moet je rekening mee houden?

  • Als je je asbestdak verwijdert, is het wel praktisch om meteen dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit mee te nemen. Dat geldt ook voor boeidelen, dakgoten en gevelpanelen.
  • Is een asbestdak in slechte toestand of beschadigd? Dan kan de gemeente van je eisen om het dak meteen te (laten) verwijderen.
  • Als wij een dak tegenkomen waarvan wij verwachten dat er asbest in zit, dan maken wij de bewoner daarop attent. Ook lichten we de gemeente in.

Meldplicht

Ga je asbest verwijderen? Dan moet je dat altijd  melden bij Woningbelang en de gemeente!


Vragen of opmerkingen?

Bel dan gerust met onze afdeling Vastgoedbeheer via (040) 208 38 38.