Minder gezondheidsklachten bij mensen met een groene tuin

Meer groen in tuinen is niet alleen goed voor het klimaat en het milieu, maar het lijkt ook goed te zijn voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners. 

Dat is één van de conclusies uit een onderzoek naar de relatie tussen het hebben van een tuin en gezondheid.

De relatie hiertussen blijkt zelfs behoorlijk sterk, volgens Sjerp de Vries, projectleider bij Wageningen Environmental Research. Het onderzoeksteam keek naar het verband tussen het hebben van een tuin (en de hoeveelheid groen in die tuin), en hoe vaak aandoeningen voorkomen (zoals bekend bij de huisarts). Bij vrij veel aandoeningen heeft een tuin een positieve invloed. En bij nog meer aandoeningen heeft ook de hoeveelheid groen in die tuin een positieve invloed.

Dit is iets om rekening mee te houden bij toekomstige woningbouw. En in de inrichting van stedelijk gebied. Als er meer woningen worden gebouwd in de vorm van appartementen, hebben bewoners straks geen privégroen meer. En dat kan nadelig zijn voor de volksgezondheid.

In het onderzoek zijn 21 typen aandoeningen onderzocht

  • 9 aandoeningen komen minder vaak voor bij mensen die een tuin hebben. Het verband is het sterkst bij een beroerte/hersenbloeding. Onder mensen met een tuin komt deze aandoening 15% minder voor dan onder mensen zonder tuin.
  • Voor 1 aandoening is een tuin minder gunstig. Dat zijn elleboog-, pols- en handklachten.
  • Voor de overige elf typen aandoeningen is er geen verband aangetoond. 

 

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de hoeveelheid groen in de tuin

  • Hierbij zagen ze bij 20 van de 21 aandoeningen een relatie
  • Voor 1 aandoening is veel groen weer minder gunstig. Dat zijn elleboog-, pols- en handklachten.
  • Het verband is het sterkst bij een darminfectie: die komt minstens 20% minder voor bij mensen met 50 m2 tuingroen of meer, dan bij mensen zonder tuin.

 

Groenkaart en gezondheidsgegevens

Om de hoeveelheid groen in tuinen in beeld te brengen, is er een groenkaart ontwikkeld. Die is gebaseerd op digitale luchtfoto’s uit 2018. En gecheckt met behulp van bijvoorbeeld gegevens van gemeenten over het aanwezige groen.

 

Een voorbeeld uit de groenkaart

 

De gezondheidsgegevens komen uit patiëntendossiers van huisartsen. In de analyses is rekening gehouden met kenmerken van de patiënten zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en huishoudinkomen. 

Van het onderzoek is een samenvatting beschikbaar, waarin de conclusies verder worden uitgelegd.

Het hele artikel vindt u hier.

terug
Neem contact op
Neem contact op
RSS Feed
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten