Herstructurering
Herstructurering, een ander woord voor het slopen van oude woningen en het bouwen van nieuwe op dezelfde plek. Wij bouwen een woning in eerste instantie voor 50 jaar. Als het einde van deze 50 jaar in zicht komt, is het logisch dat we nadenken over de toekomst van de woningen. Voldoen de woningen bouwkundig nog aan de eisen van deze tijd? En past dit type woning nog bij de wensen van woningzoekenden op dit moment?
Soms zijn grote investeringen nodig om oudere woningen aan te passen aan de eisen van nu
Hoeveel vraag is er nog naar dit type woning? Welke onderhoudswerkzaamheden zijn er nodig om de woningen bij de tijd te houden? En is dat de investering nog waard?
Op basis van dit onderzoek bepalen we: gaan we verkopen, opknappen of slopen?
Alle mogelijkheden worden goed bekeken. Woningbelang neemt zo’n besluit niet zomaar. Soms is renovatie een goede oplossing. Soms is het beter om nieuwe woningen te bouwen. Dat betekent dat we de woningen die er nu staan gaan slopen. En dat bewoners moeten verhuizen.
Dat is bijvoorbeeld gebeurd bij De Wilde Wingerd. Daar hebben we na onderzoek besloten dat de oude portiekwoningen niet gerenoveerd werden en zijn we bezig om nieuwe duurzame woningen te bouwen.
We blijven basisonderhoud uitvoeren
Voeren we toekomstonderzoek uit naar woningen? Dan mag de huurder nog steeds rekenen op ons basisonderhoud. Is er iets kapot? Dan komen we dat maken. Maar grote investeringen doen we niet. Die investering krijgen we er misschien niet meer uit. Bijvoorbeeld: is er een lekkage onder het dak? Dan repareren we het dak, zodat het niet meer lekt. Maar het hele dak vernieuwen, doen we niet.
Staat jouw woning op onze lijst van toekomstonderzoeken?
- Dan adviseren wij je om geen kostbare investeringen in je woning te doen. Die investering haal je er misschien niet meer uit.
- Besluit je om toch veranderingen aan te brengen? Houd er dan rekening mee dat je er geen vergoeding voor krijgt als je de woning verlaat.
- Zodra wij meer weten over de toekomst van je woning, hoor je dat zo snel mogelijk van ons. Wij houden je tussentijds op de hoogte.
- Als we gaan renoveren of slopen, dan begeleiden we je persoonlijk. Gaan we je woning slopen? Dan moet je verplicht verhuizen. Daar komt veel bij kijken. We vinden het belangrijk om je dan goed en persoonlijk te begeleiden. Bijvoorbeeld bij het vinden van een andere passende woning. Ook krijg je een verhuiskostenvergoeding. Alle afspraken worden opgenomen in een Sociaal Plan.
Er komt veel kijken bij een gedwongen verhuizing. Daarom worden er goede afspraken gemaakt.
Wij vragen aan bewoners of zij lid willen worden van een bewonerscommissie. Samen met de bewonerscommissie en de HuurdersBelangenVereniging stellen wij een Sociaal Project Plan op. Hierin staat wat bewoners van ons mogen verwachten en wat wij van de bewoners verwachten. Er staat bijvoorbeeld in dat wij bewoners helpen bij het vinden van een nieuwe, passende woning. Dat ze een verhuisvergoeding krijgen. En dat bewoners in hun zoektocht naar een nieuwe woning voorrang krijgen op andere woningzoekenden.
Veelgestelde vragen
Levensduur van onze woningen
Wij bouwen een woning in eerste instantie voor 50 jaar. Als het einde van deze 50 jaar in zicht komt, is het logisch dat we nadenken over de toekomst van de woningen.
- Voldoen de woningen bouwkundig nog aan de eisen van deze tijd?
- En past dit type woning nog bij de wensen van woningzoekenden op dit moment?
Toekomstonderzoek
Dan voeren we een toekomstonderzoek uit.
- Hoeveel vraag is er nog naar dit type woning?
- Welke onderhoudswerkzaamheden zijn er nodig om de woningen bij de tijd te houden?
- En is dat de investering nog waard?
Alle mogelijkheden worden goed bekeken. Woningbelang neemt zo’n besluit niet zomaar. De uitkomst van dit onderzoek kan zijn dat het beter is om nieuwe woningen te bouwen. Dat betekent dat we de woningen die er nu staan, gaan slopen. En dat bewoners moeten verhuizen.
Sociaal Project Plan
Aan bewoners wordt gevraagd of zij lid willen worden van een bewonerscommissie. Samen met de bewonerscommissie en de Stichting Huurdersbelangen WB (SHWB) stelt Woningbelang een Sociaal Project Plan op.
- Hierin staat wat bewoners van Woningbelang mogen verwachten en wat Woningbelang van de bewoners verwacht.
- Er staat bijvoorbeeld in dat Woningbelang bewoners helpt bij het vinden van een nieuwe, passende woning.
- En dat bewoners in hun zoektocht naar een nieuwe woning voorrang krijgen op andere woningzoekenden.
- En ze krijgen een verhuisvergoeding.
Kijk even bij Nieuwbouw hoe ver we staan met onze sloop- en bouwprojecten.
Ja, zij krijgen urgentie. Dat betekent dat ze met voorrang mogen verhuizen naar een andere woning.
We vragen bewoners of zij lid willen worden van een bewonerscommissie. Samen met de bewonerscommissie en de Stichting Huurdersbelangen WB (SHWB) maken wij een Sociaal Project Plan. Hierin staat wat bewoners van ons mogen verwachten en wat wij van de bewoners verwachten.
In het Sociaal Project Plan staat bijvoorbeeld
- dat wij bewoners helpen om een nieuwe, passende woning te vinden
- dat zij voorrang krijgen op andere woningzoekenden
- dat zij een verhuiskostenvergoeding krijgen