Brandveiligheid
Woningbelang en huurders aan de slag
Alles doen om woningbrand te voorkomen
Brand in huis is een nachtmerrie. Het is dan ook heel belangrijk om je bewust te zijn van brandgevaarlijke situaties in huis. Het zijn vaak dingen waar we niet genoeg bij stilstaan. Een oplader van slechte kwaliteit. Een overvolle meterkast. Een stoffige wasdroger. Woningbelang nam verschillende maatregelen om de brandveiligheid in appartementencomplexen en woningen te verbeteren. Als bewoner kunt u daar zelf ook veel aan doen.
Woningbelang nam alle appartementencomplexen onder de loep
Woningbelang zag de afgelopen jaren het aantal woningbranden toenemen. Keukenbranden en brand in de meterkast, accu’s en kachels komen regelmatig voor. Woningbelang wil dat haar woningen allemaal brandveilig zijn. We onderzochten daarom onze appartementencomplexen op het gebied van brandveiligheid. Voldoen de gebouwen, de algemene ruimtes en de appartementen nog aan alle regels? Zijn er brandrisico’s?
Toezichthouder Henk Snijders: “Alle complexen zijn helemaal gecontroleerd en grote risico’s zijn opgelost. Zo zijn de vloeren en plafonds van meterkasten branddicht gemaakt en doorvoeren tussen wand-vloer brandwerend afgewerkt. We zijn nu bezig om ook alle kleine aandachtspunten aan te pakken.”
Vluchtroutes vrijmaken en scootmobielen veilig parkeren
Woningbelang onderzocht ook de vluchtroutes in wooncomplexen. Als onverhoopt brand uitbreekt, moeten bewoners makkelijk weg kunnen komen. “In verschillende wooncomplexen werden vluchtroutes geblokkeerd door zitjes en plantenbakken”, vertelt Henk Snijders, toezichthouder bij Woningbelang. “Ook stonden scootmobielen vaak in de hal of gang geparkeerd. Extra onveilig, omdat de accu’s van scootmobielen brandgevaarlijk zijn. In verschillende complexen maakten we daarom een aparte parkeerruimte voor de scootmobielen. Voor de andere complexen zoeken we naar oplossingen, zoals het bijbouwen van een berging. Verder maakten we alle deuren en ramen op vluchtroutes brandwerend en staan de nooduitgangen overal goed aangegeven. Goed voorbereid zijn is heel belangrijk.”
Elk huis een goede rookmelder
Woningbelang is begonnen om in elke woning een rookmelder te plaatsen, met een lithiumaccu die tien jaar meegaat. Bewoners hoeven de rookmelder alleen jaarlijks te testen. Woningbelang komt de rookmelders na tien jaar vervangen. Hiervoor hebben we de bedrijfen Bestsafe en B2B Solutions ingeschakeld. Zij nemen contact op met de huurders om een afspraak te maken.
Brandgevaar: een meterkast als opbergruimte
Als er iets kapot is in een woning, gaat servicemonteur Toon van der Sanden op pad om het te repareren. Hij komt regelmatig brandgevaarlijke situaties tegen. “Als er brand uitbreekt in huis, is de meterkast vaak de oorzaak”, vertelt hij. “Niet zo gek, want mensen gebruiken de meterkast als opbergruimte. Er hangen jassen, er liggen plastic zakken, schoenen en elektrische apparaten met allerlei bedradingen. Door al die spullen kunnen aansluitingen in de meterkast beschadigen. En als er kortsluiting ontstaat in de meterkast, dan vatten de spullen zo vlam. Zeker plastic zakken zijn dan een groot risico.” Ook als Toon met spoed een klus moet uitvoeren, is een volle meterkast onveilig. “Als ik de stroom snel moet uitschakelen, heb ik geen tijd om eerst de meterkast uit te ruimen. Zorg daarom dat de meterkast leeg en opgeruimd is. Dat kan veel ellende voorkomen.”
Een checklist met tips voor een brandveilig huis
U kunt zelf veel doen om brandgevaar in huis te voorkomen. Bij 'Downloads' links van deze tekst vindt u een checklist vol praktische tips.
terug |