Energielabels
Wat is een energielabel?
Het energielabel is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Dit label varieert van G, wat staat voor zeer energie-onzuinig, tot A++++, wat staat voor zeer energiezuinig.
Waarom is een energielabel belangrijk voor mijn huis?
Een energielabel laat zien hoeveel energie jouw huis verbruikt. Het kan je helpen om beslissingen te nemen over hoe je energie kunt besparen, zodat je kosten kunt verlagen en het milieu kunt helpen.
Moet ik als huurder zelf voor een energielabel zorgen?
Nee, als huurder hoef je niet zelf voor een energielabel te zorgen. Het is de verantwoordelijkheid van Woningbelang om het energielabel te regelen.
Klopt mijn energielabel wel?
Ga naar www.mijnoverheid.nl en log in met je DigiD. Ga dan naar het gedeelte over wonen. Hier kun je het energielabel van je huis bekijken. Je ziet niet alleen de letter van het label, maar je kunt het volledige label bekijken en downloaden als een PDF-bestand.
Let op: soms kunnen de teksten op deze labels verwarrend zijn. Termen zoals 'extra geïsoleerd' betekenen niet noodzakelijk dat een gevel of dak voldoen aan de eisen voor nieuwbouw. Dit duidt er alleen op dat er na de bouw van het huis extra isolatie is toegevoegd. Het zegt niets over de hoeveelheid of het type isolatie dat is gebruikt.
Heb je geen DigiD?
Op www.energielabel.nl kun je het label inzien zonder in te loggen. Je ziet dan alleen de letter van je label, niet de onderbouwing. Hiervoor is geen DigiD nodig en je kunt voor elke postcode met huisnummer het energielabel inzien.
Volgens mij klopt mijn energielabel niet. Wat nu?
Als je denkt dat er foutieve informatie op het energielabel staat, dan kun je contact opnemen met Woningbelang. We zullen onderzoeken of de informatie inderdaad incorrect is. Zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft welke informatie volgens jou niet klopt en waarom.
- Als het label correct is, zullen we dit onderbouwen.
- Indien het label inderdaad onjuist is, wordt het opnieuw berekend en bekijken we de mogelijke gevolgen.
Mijn huis heeft energielabel A, maar ik kan het niet warm krijgen. Hoe kan dat?
Het energielabel geeft soms de indruk dat een A-label betekent dat het huis zeer energiezuinig is. Maar dit is niet altijd het geval. Bij het opstellen van een label beoordeelt een inspecteur de isolatie van vloeren, gevels, ramen en daken. En ook de installaties in de woning, zoals ventilatie, verwarming en zonnepanelen. Er wordt echter niet gekeken naar de luchtdichtheid van een huis. Het kan dus vóórkomen dat een gevel en een dak goed geïsoleerd zijn, maar dat de aansluiting tussen dak en gevel niet goed is gemaakt. Dit heeft geen invloed op het label, maar moet wel gerepareerd worden omdat dit natuurlijk niet hoort.
Ik heb zonnepanelen en toch wordt mijn huis niet warm. Hoe kan dat?
Zonnepanelen zijn een handige manier om zelf elektriciteit op te wekken voor thuisgebruik. Ze kunnen je energierekening verlagen. Zonnepanelen hebben echter geen directe invloed op de verwarming van je huis. De cv-ketel, warmtepomp of andere warmtebron in huis werkt hetzelfde, ongeacht of je zonnepanelen hebt of niet.
Als je huis moeilijk warm te krijgen is, kan er iets mis zijn met de verwarming of kan er een ander probleem zijn. Neem in dat geval gerust contact met ons op. We staan klaar om je te helpen.
Hoe wordt een energielabel bepaald?
Dit is een kort overzicht van de energielabels die jouw Woningbelang-huis kan hebben. Er zijn 2 soorten: labels van vóór 1 januari 2021 en labels vanaf die datum. Een energielabel is 10 jaar geldig, dus het duurt even voordat elk huis een label heeft volgens de nieuwe (NTA8800) methode. De oude methode (NEN7120) blijft geldig, uiterlijk tot en met 31 december 2030.
Oude methode (NEN7120): labels van vóór 1 januari 2021.
Bij de oude methode was het niet verplicht een huis te bezoeken. Een inspecteur mocht een label bepalen op basis van tekeningen en beschrijvingen (wel met bewijslast) van de opdrachtgever. Woningbelang liet echter altijd huizen bezoeken door een inspecteur, ook als dat niet nodig was. Niet elk huis werd bezocht, maar wel een deel ervan. Vergelijkbare huizen kregen dan hetzelfde label, maar alleen als ze echt identiek waren.
Nieuwe methode (NTA8800): labels vanaf 1 januari 2021.
Bij de nieuwe methode moet elk huis bezocht worden door een inspecteur. Dit proberen we aan het eind van een renovatieproject te regelen. Maar dit lukt niet altijd vanwege het tekort aan inspecteurs. Het kan dus vóórkomen dat jouw huis al gerenoveerd is, maar dat het nieuwe label nog niet is geregistreerd. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor je, want je huis is al wel verduurzaamd. De verwerking duurt echter wat langer, wat in het voordeel van de huurder is.
De inspecteur bekijkt het huis en controleert de gebruikte isolatiematerialen, het type glas, de installaties voor verwarming en ventilatie, en andere punten. De inspecteur kijkt echter niet of de materialen ook goed zijn aangebracht. Hierdoor kan het vóórkomen dat muur en dak goed geïsoleerd zijn, maar dat er tóch tocht is tussen het dak en de muur. Dit is een fout die hersteld moet worden, maar dit heeft geen invloed op het label van het huis.
Bouwfouten zoals deze komen bij een labelinspectie niet aan het licht. Daarom heeft Woningbelang opzichters in dienst. Zij controleren het werk van de aannemer tijdens nieuwbouw, renovatie en andere onderhoudsprojecten. Niet alles kan echter gecontroleerd worden, waardoor sommige fouten onopgemerkt blijven.
Ook hebben zonnepanelen in de nieuwe methode veel minder effect op het label dan in de oude methode. Hierdoor kan het vóórkomen dat een huis met een label B volgens de oude methode ineens in de nieuwe methodiek label C krijgt, terwijl het huis niet is veranderd. Dit komt doordat de rekenmethode simpelweg anders is.
Heeft het energielabel te maken met de huurprijs?
Het energielabel is een onderdeel bij het vaststellen van de maximale huurprijs die een verhuurder mag vragen. Dit gebeurt aan de hand van het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Echter, omdat Woningbelang betaalbare huizen verhuurt, vragen we niet de maximale huurprijs. Woningbelang vraagt 68,5% van de maximale huurprijs. Wij geven onze huurders daarmee een korting van 31,5%.
Mijn huis heeft een groen label, maar het tocht of ik heb vocht / schimmel in huis. Hoe kan dat?
Het energielabel geeft de indruk dat een groen label betekent dat een huis zeer energiezuinig is. Dit is echter niet altijd het geval. Bij het opstellen van een label kijkt een inspecteur naar verschillende aspecten, zoals isolatie van vloeren, gevels, ramen en daken. Hij kijkt ook naar de installaties in de woning, zoals ventilatie, verwarming en zonnepanelen.
Vocht en schimmel ontstaan vaak door onvoldoende ventilatie. Het is belangrijk om ook in de wintermaanden goed te ventileren, ook al lijkt dit tegenstrijdig. Door te ventileren verwarm je gemakkelijker en goedkoper, want droge lucht warmt makkelijker op dan vochtige lucht. Je huis blijft dus gezonder omdat vocht en schimmel geen kans krijgen.
Ventileer je voldoende maar je hebt toch last van vocht of schimmel? Of heb je moeite met ventileren in je huis? Maak dan een afspraak met onze technische dienst. Misschien is er een andere oorzaak en kunnen we helpen dit op te lossen.
Tip: als er vocht aan de binnenkant van de ramen condenseert, is je huis te vochtig. Het is verstandig om een raam of ventilatieroosters open te zetten. Of laat de afzuiging harder werken.
Voor meer informatie over ventileren kun je terecht op onze website.
Isoleren en ventileren, hoe verhouden die zich tot elkaar?
Isoleren en ventileren zijn sterk met elkaar verbonden. In het kort: hoe meer je isoleert, hoe meer je moet ventileren.
In huis produceren we vocht door verschillende activiteiten, zoals koken, was drogen en zelfs gewoon ademen. Dit vocht - tot wel 10 liter per persoon per dag - moet worden afgevoerd om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen en om het huis goed te verwarmen. Droge lucht warmt namelijk gemakkelijker op, waardoor je huis sneller en goedkoper op temperatuur komt.
Wanneer je goed isoleert en tochten en kieren afdicht, wordt ventileren nog belangrijker. Hoewel tocht als hinderlijk wordt ervaren, zorgt het wel voor de afvoer van vocht. Tocht is eigenlijk een vorm van onbedoelde ventilatie. Daarom is het belangrijk dat het ventilatiesysteem goed kan functioneren. Blokkeer ventilatieroosters niet en laat mechanische ventilatie altijd (zachtjes) aanstaan. Verhoog de ventilatie als je condens op de ramen ziet, vooral tijdens het koken en douchen.
Als je geen mechanische ventilatie hebt, kan je beter elke dag een raam openzetten of ventilatieroosters open te laten staan.
Wie mag een energielabel opstellen?
Dat mag Woningbelang natuurlijk niet zelf. Om een energielabel op te mogen stellen moet je gediplomeerd zijn, opgenomen zijn in een register en een NL-EPBD-keurmerk hebben. De inspecteur moet jaarlijks zijn kennis op niveau houden. Als hij dat niet doet, dan mag hij of zij geen energielabels meer opmaken.
Ook het bedrijf waarvoor een energielabel-inspecteur werkt moet gecertificeerd zijn volgens BRL9500 of BRL9500-U. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd.
Woningbelang heeft zelf geen energielabel-inspecteurs. Wij werken met een gecertificeerd bedrijf met inspecteurs die voldoen aan het NL-EPBD-keurmerk.
Waar kan ik meer informatie krijgen over energielabels en energiebesparende maatregelen voor mijn huis?
Je kunt meer informatie krijgen bij Woningbelang, lokale energieadviseurs of op websites van overheidsinstanties zoals de Rijksoverheid of Milieu Centraal.
Toch nog vragen?
Neem contact op met Woningbelang. We helpen je graag verder.
terug |