Terugleverkosten
Terugleverkosten voor zonnepanelen, wat zijn dat?
Als zonnepaneeleigenaar wek je zelf stroom op. Een deel van deze stroom gebruik je zelf. De opgewekte stroom die je niet zelf verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Dit noem je 'terugleveren'.
Terugleverkosten zijn extra kosten die je aan je energieleverancier moet betalen voor de stroom van je zonnepanelen die je teruglevert.
Bij veel energieleveranciers is de heffing afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Hoe meer stroom je teruglevert, hoe hoger de terugleverkosten.
Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract?
Wil je een nieuw energiecontract afsluiten en heb je zonnepanelen? Dan is het belangrijk om niet alleen naar de prijs voor gas en stroom te kijken. Vergelijk ook hoe het bij verschillende energieleveranciers zit met de volgende zaken:
- Eventuele extra kosten voor terugleveren zonnestroom aan net Vaste leveringskosten
- Kortingen, zoals een welkomkorting, loyaliteitsbonus of cashback
- Hoogte terugleververgoeding voor stroom die je aan het net levert
- Houd er rekening mee dat je bij een aantal energieleveranciers geen vast, meerjarig contract kunt afsluiten.
Hebben zonnepanelen dan nog wel zin?
Ja, zonnepanelen hebben nog steeds veel voordelen.
- Je verlaagt er direct je energierekening mee
- je draagt een steentje bij aan een beter milieu
Wat kan ik doen om terugleverkosten zonnepanelen te beperken?
Zijn de terugleverkosten bij jouw leverancier hoger naarmate je meer stroom teruglevert? Dan kun je deze zo laag mogelijk houden door zo weinig mogelijk stroom terug te leveren. Dit doe je door zoveel mogelijk opgewekte zonneenergie zelf te gebruiken. Dit kun je doen door zoveel mogelijk de opgewekte stroom direct zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten of elektrische auto op te laden wanneer je panelen zonneenergie opwekken. Je kunt de stroom ook opslaan in een thuisbatterij, hoewel deze nog behoorlijk duur zijn. Overigens is het wel goed om te weten dat het heel lastig is om alle stroom zelf te verbruiken. Helemaal geen stroom terugleveren, is in de meeste gevallen dan ook niet mogelijk.
terug |